Maria Carolina Jonsson (35)

Maria Carolina er min tipptippoldemor

Skjermbilde%202013-06-04%20kl.%2022.21.03.png

Fødsel og familie


Maria Carolina ble født i 1842 i Gårdsveda, Småland, Kalmar län i Sverige. Foreldrene hennes var Torpare Jonas Andersson og Sara Maria Nilsdotter. Da Maria Carolina ble født bodde de på Löfhult (Flathult). Andre navn for Maria var Maria Carolina Jansson og Maria Carolina Jonsdotter.

Det er ukjent hvem som var far til hennes barn, altså far til min tippoldemor

Liv og virke


Etter å ha lett i utflyttningslengdene for Målilla med Gårdveda, Kalmar fra 1874 (da hun fikk Elvira Maria i Stockholm) og bakover, så finner jeg én Maria Carolina Jonsson flyttet fra Låckebo til

mariaflyttet1867.JPG

Vimerby i 1867. Det er dessverre bare angitt navn og ingen annen informasjon om personen som flyttet i kilden, så helt sikkert at det er riktig Maria Carolina kan man jo ikke være.
I 1874 satte hun datteren Elvira på barnehjem. Elvira var et "ammebarn" og Maria Carolina var amme nr 94. Det vil si at Maria Carolina ammet Elvira og ytterligere et barn, for å slippe å betale avgiften ved innlevering av Elvira til barnehjemmet. I 1880, 1890 og 1900 bodde Maria Carolina og datteren Elvira Maria i Stockholms stad. Maria Carolina var ugift og jobbet som vaskekone. Hennes nieser Ellen og Gerda var innehavere av Kungsholms Motemagasin. Ellen var innehaver fra 1910, og Gerda fra 1937 etter Ellens død. Da Gerda døde, overtok hennes niese Birgit som innehaver sammen med kusinen Anna. Om Birgit har min oldefar skrevet i sine notater: "Birgit eller rättare sagt hennes mor Mimmi bar sig mycket illa åt emot Ellen, som dock hade betalt hennes skolgång, men otacksamhet är mycket vanlig bland släktningar."

Maria Carolina i folketellingene


1880: Hemförsamling: Kungsholm rote 4, Hemort: Mälaren St. Eriks bostäd, Kontrakt: Stockholm, Län: Stockholm stad
1890: Hemförsamling: Jakob rote 7, Hemort: Blasieholmen N:o 4 o 5, Kontrakt: Stockholm, Län: Stockholm
1900: Hemförsamling: Storkyrkoförsamlingen rote 1, Hemort: Daedalus 4, Kontrakt: Nikolai, Län: Stockholm

Kilder


  • Svenske Riksarkivet
  • Edvard Habolin f. 1904 (min oldefar), nedskrevne notater

Oversikt

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License